Mąki najwyższej jakości

Na świecie istnieje wiele rodzajów mąk. Ale czym tak na prawdę jest mąka i jak powstaje? Mąka to silnie zmielone ziarna zbóż lub bardzo rozdrobnione orzechy, kokosy czy migdały.

Mąki pszenne i żytnie dzielą się na typy, które zależne są od ilości popiołu zawartego w danej mące. Wartość popiołu określa ilość zawartych składników mineralnych.

Typy mąk pszennych:

  • typ 450 –  tortowa  – popiół do 0,50%
  • typ 550 – luksusowa – popiół od 0,51% do 0,58%
  • typ 650 – popiół od 0,59% do 0,69%
  • typ 750 – chlebowa – popiół od 0,70% do 0,78%
  • typ 1050 – popiół od 0,79% do 1,20%
  • typ 1400 – sitkowa – popiół od 1,21% do 1,60%
  • typ 1850 – graham – popiół od 1,61% do 2,00%
  • typ 2000 – razowa, śruta chlebowa – popiół nie więcej niż 2,00%

Typy mąk żytnich:

  • typ 500 – popiół do 0,58%
  • typ 720 – popiół od 0,59% do 0.78%
  • typ 1150 – popiół od 0,79% do 1,31%
  • typ 1400 – popiół od 1,31% do 1,60%
  • typ 2000 – popiół nie więcej niż 2,00%

W podanej kategorii znajdziecie Pańswto mąki najwyższej jakości, sprowadzane tylko z zaufanych źródeł.

Wyświetlanie 1–12 z 20 wyników

Shopping Cart
Przewiń do góry