Mąki najwyższej jakości
Na świecie istnieje wiele rodzajów mąk. Ale czym tak na prawdę jest mąka i jak powstaje? Mąka to silnie zmielone ziarna zbóż lub bardzo rozdrobnione orzechy, kokosy czy migdały.
Mąki pszenne i żytnie dzielą się na typy, które zależne są od ilości popiołu zawartego w danej mące. Wartość popiołu określa ilość zawartych składników mineralnych.
Typy mąk pszennych:
- typ 450 – tortowa – popiół do 0,50%
- typ 550 – luksusowa – popiół od 0,51% do 0,58%
- typ 650 – popiół od 0,59% do 0,69%
- typ 750 – chlebowa – popiół od 0,70% do 0,78%
- typ 1050 – popiół od 0,79% do 1,20%
- typ 1400 – sitkowa – popiół od 1,21% do 1,60%
- typ 1850 – graham – popiół od 1,61% do 2,00%
- typ 2000 – razowa, śruta chlebowa – popiół nie więcej niż 2,00%
Typy mąk żytnich:
- typ 500 – popiół do 0,58%
- typ 720 – popiół od 0,59% do 0.78%
- typ 1150 – popiół od 0,79% do 1,31%
- typ 1400 – popiół od 1,31% do 1,60%
- typ 2000 – popiół nie więcej niż 2,00%
W podanej kategorii znajdziecie Pańswto mąki najwyższej jakości, sprowadzane tylko z zaufanych źródeł.