Nasiona i ziarna
Nasiona, ziarna i pestki podobnie jak orzechy zawierają zdrowe kwasy tłuszczowe, które odgrywają kluczową rolę w prawidłowym działaniu naszego organizmu. Dobre tłuszcze odpowiedzialne są za wchłanianie witamin A, D, E i K. Pełnią także rolę budulcową, ponieważ pomagają w tworzeniu i utrzymywaniu zdrowych komórek ciała człowieka. Zdrowe tłuszcze trawi się powoli, dlatego są dobrym “paliwem” dla organizmu. Nasiona i pestki to najlepsze naturalne źródło witaminy E, która wykazuje działanie silnie antyoksydacyjne. Co to znaczy? Witamina młodości (potoczna nazwa witaminy E) spowalnia procesy starzenia, zapobiega negatywnemu działaniu wolnych rodników, wspomaga pracę układu immunologicznego. Nasiona, ziarna i pestki dostarczają nam również witaminy A, C, i B oraz składniki mineralne takie jak: potas, żelazo, magnez, cynk i wapń. Ponadto są bogatym źródłem białka.