Kasze
Kasza to bardzo odżywczy produkt zbożowy. Pozyskiwana jest z ziaren zbóż, z których usuwa się w całości lub częściowo twardą łuskę, dopuszczalne jest także delikatne rozdrobnienie. Kasza przewyższa swoimi właściwościami odżywczymi ryż, ziemniaki czy makarony, spowodowane jest to wyższą zawartością skrobi rozkładającej się powoli na glukozę – paliwo potrzebne nam ludziom do działania. Poza skrobią w kaszy znajdziemy wiele mikro i makro elementów, witamin, błonnika oraz białka. Na świecie istnieje wiele rodzajów kasz różniących się od siebie walorami smakowymi i wartościami odżywczymi.
Rodzaje:
1. Z ziarna jęczmienia:
- kasza jęczmienna,
2. Z ziarna prosa:
- kasza jaglana,
3. Z ziarna pszenicy:
- kasza manna,
- kasza kuskus,
- kasza bulgur,
4. Z zirana kukurydzy:
- kasza kukurydziana,
5. Z tzw. pseudozbóż, zbóż rzekomych:
- kasza gryczana,
- amarantus,
- komosa ryżowa,
- teff.
W podanej kategorii znajdziecie Państwo kasze najwyższej jakości, sprowadzane tylko z zaufanych źródeł.