Kasza jaglana
Charakterystyka:
Jagły to najstarsza znana kasza. Otrzymuje się ją z nasion prosa. Pod względem wartości odżywczej dorównuje kaszy gryczanej. Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi. Kasza jaglana jest lekkostrawna i może być podawana osobom, które mają problemy żołądkowe. Pomaga w trakcie przeziębienia, ponieważ ma właściwości antywirusowe i rozgrzewające, co może znacząco skrócić czas infekcji. Kasza jaglana działa odkwaszająco, umożliwiając naturalne oczyszczanie organizmu z toksyn. Kasza jaglana zawiera krzemionkę, mającą zbawienny wpływ na włosy, skórę i paznokcie. Krzem pełni też ważną rolę w mineralizacji kości (zapobiega ich odwapnianiu). Jagły dostarczają również dużych ilości witaminy E i lecytyny, która korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi.
Zastosowanie:
-
alternatywa dla ziemniaków
-
składnik sałatek i zup
-
składnik farszu do warzyw
Kraj pochodzenia
Polska
Skład
100% kasza jaglana
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Opakowanie
Foliowa torebka z atestem PZH dopuszczona do kontaktu z żywnością
Opakowanie zbiorcze: 10 kg
Jakość:
Firma posiada wdrożony system jakości GFSI.
Wszystkie surowce wykorzystywane do produkcji naszych wyrobów pochodza od certyfikowanych dostawców.
Wszystkie produkty posiadają aktualne badania labolatoryjne z akredytowanych jednostek (PCA).
Na terenie zakładu wykorzystywane są produkty zawierające: gluten, orzechy ziemne, inne orzechy, sezam.